Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Böcker förändrar liv i Zimbabwe

Vilken roll spelar en bokorganisation i ett land med bristande demokrati, svaga mänskliga rättigheter och utbredd fattigdom? Möt Antony Sungisayi, från organisationen African Book Development Organisation (ABDO) i Zimbabwe, när han besöker Sverige 21 september – 8 oktober. På bokmässan i Göteborg, men även på seminarier i Lund, Örebro, Stockholm och Härnösand berättar han om hur böcker förändrar liv i Zimbabwe.

”Det är lika svårt att hitta ett bibliotek på landsbygden i Zimbabwe som att hitta en vit elefant.” Så sa Elesen Ndlovu, som arbetar med utbildningsfrågor på ett av ABDO:s regionkontor i Zimbabwe, i en intervju till den svenska tidskriften Bibliotek i fokus tidigare i år.

Lagom till bokmässan i Göteborg kommer alltså en representant för ABDO till Sverige. Organisationen, som en gång skapades av bland annat mottagaren av Nobels litteraturpris, Doris Lessing, har med hjälp av stöd från bland annat Afrikagrupperna gett stöd till 200 bibliotek i södra Zimbabwe.

Med en allt svagare ekonomi och demokrati har ABDO:s arbete blivit allt viktigare. Läskunnigheten i Zimbabwe har sjunkit och skolbiblioteken saknar inte bara böcker, utan i många fall bibliotekarier. ABDO har också etablerat 100 studiecirklar för vuxna och barn där man diskuterar och lär sig mer om allt från litteratur, hiv, våld i hemmet och hur man startar små företag.

På grund av den rådande politiska situationen i landet prioriterar ABDO att få fram information om det pågående arbetet med grundlagen. För befolkningen på landsbygden är det viktigt att få kunskap om vilka mänskliga rättigheter den har.

Program och möjligheter till intervjuer:

  • Lördagen den 25 september, kl. 16.30-17.00, deltar Antony Sungisayi i seminariet ”Böcker förändrar liv i Zimbabwe” på Internationella torget, på bokmässan i Göteborg.
  • Onsdagen den 29 september, kl. 18.00-20.00, deltar Antony Sungisayi i seminariet ”Läsfrämjare från Afrika” på Internationella biblioteket, i Stockholm.
  • Lördagen den 2 oktober, kl. 10.00-12.00, deltar Antony Sungisayi i seminariet ”Böcker förändrar liv i Zimbabwe” på Södra Afrikaföreningen i Skåne, på IOGT, i Lund.
  • Onsdagen den 6 oktober, kl. 19.00, deltar Antony Sungisayi i seminariet ”Böcker förändrar liv i Zimbabwe” på Ådalens Afrikagrupp, på Sida Civil Society Center, i Härnösand.

För mer information om hans program och ifall ni vill göra intervjuer, kontakta Erik Halkjaer, Afrikagruppernas pressekreterare, på telefon: 0735-939139 eller e-post: erik.halkjaer@afrikagrupperna.se

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53