Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EU-kandidaternas syn på handel och utveckling

EU håller på att förhandla fram ekonomiska partnerskapsavtal (EPA) med länder i Afrika, Västindien och Stillahavet. EU driver på hårt för att få till breda EPA-avtal som utöver handel med varor innefattar tjänster, investeringar, offentlig upphandling och konkurrensregler. Dessa avtal är omstridda och kommer att få stora konsekvenser för de afrikanska ländernas utvecklingsmöjligheter.

Av de 31 tillfrågade kandidaterna svarade 25, varav 13 från alliansen och 12 från oppositionen. Alla kandidater från oppositionen är negativa till EPA som de ser ut idag, och skulle rösta nej. De befarar att u-länderna ska bli intvingade i orättvisa avtal.

Tre fjärdedelar av kandidaterna från alliansen är positivt inställda till EPA idag. Dock anser sig ingen av de tre som svarade från Centern ha tillräckligt med kunskap om EPA, men två av dem skulle ändå rösta ja. Håkan Larsson från Centerpartiet, som skulle rösta nej säger:

"Även om jag vill se en fri världsmarknad anser jag att fattiga länder i viss mån måste få skydda sina marknader när de bygger upp sina ekonomier. Det gjorde de europeiska länderna under sitt uppbyggnadsskede"

Av kandidaterna från Kristdemokraterna och Moderaterna är alla positiva till EPA-avtalen i nuläget, dock uttrycker Fp, C och Kd vissa farhågor om att EU:s jordbrukssubventioner ska missgynna u-länderna.

 

Majoriteten, 52 procent, av alla tillfrågade skulle rösta nej till de breda EPA-avtalen. Se hur de olika kandidaterna svarade på vår hemsida www.afrikagrupperna.se

Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.
Läs mer på www.afrikagrupperna.se

För mer information kontakta Afrikagruppernas kampanjansvariga:

Marja Wolpher,  0735-939139 ,  08-442 70 67 
marja.wolpher@afrikagrupperna.se

För pressbilder och mer info www.afrikagrupperna.se

 

 

Afrikagrupperna ● Tegelviksgatan 40 ● 116 41 Stockholm ● Tel  08-442 70 60 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53