Gå direkt till innehåll
Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Pressmeddelande -

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

Fokus för aktionen är att väcka uppmärksamhet kring hur våra svenska pensionspengar, genom AP-fonderna, investeras i verksamheter som kränker mänskliga rättigheter, bidrar till miljöförstörelse och eldar på klimatförändringarna.

Trots påtryckningar från flera håll, däribland en anmälan till FN:s råd för mänskliga rättigheter, fortsätter AP-fonderna med sina skadliga investeringar. Svenska pensionspengar bidrar bland annat till tvångsförflyttningar kopplat till enorma fossilgasprojekt i norra Moçambique, folkrättsbrott i Västsahara, illegal regnskogsavverkning i Amazonas och kränkningar av urfolks rättigheter.

AP-fonderna är självständiga myndigheter som ska arbeta för långsiktigt hög avkastning åt svenska pensionssparare. Deras uppdrag regleras i lagar som stiftas av riksdagen. Trots att vissa lagskärpningar har gjorts gällande krav på hållbarhet och ansvarsfullt ägande fortsätter AP-fonderna att systematiskt investera, direkt och indirekt, i verksamheter som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön. Det handlar om investeringar i gruvor, olja, kol, fossilgas, storskaligt industriellt jordbruk och vapen.

”Förutom att väcka uppmärksamhet hos allmänheten, vill vi visa AP-fonderna att vi ser hur de förvaltar våra pengar och att vi kräver förändring. Vi ser inte på i tysthet!”, säger XR- aktivisten Karin Lundbergh.

På sociala medier riktas även en fråga till den nytillträdde finansmarknadsministern Niklas Wykman: Jag vill inte att mina pensionspengar investeras i skadliga verksamheter. Jag kan inte påverka vilka företag AP-fonderna köper aktier i. Men du som ansvarig minister har makt att påverka - vad tänker du göra?

Finansmarknadsministern är regeringens ansvariga för AP-fonderna då dessa ligger under finansdepartementet.

Den fredliga aktionen mot AP-fonderna är den senaste av en rad initiativ som under de senaste åren genomförts av miljö- och solidaritetsorganisationer i Sverige, för att påverka AP-fondernas skadliga investeringar. Den här aktionen anordnas av Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna.

För mer information om AP-fondernas skadliga investeringar, och för att skriva under en namninsamling emot dessa, besök https://afrikagrupperna.se/startsida/stoppa-investeringarna

Presskontakt Stockholm: Karin Lundberg, 070-362 31 91, karin.lundbergh@gmail.com
Presskontakt Göteborg: Charlotte Lundqvist, 0723-288 374, charlotte.lundqvist@jordensvanner.se

Länk till foto/video från aktionerna:

https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige (Stockholm)

Ämnen

Kategorier


Afrikagrupperna är en ideell, partipolitisk och religiös obunden biståndsorganisation med en vision om en rättvis värld. Vi bedriver inget eget utvecklingsarbete utan samarbetar med partnerorganisationer i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Vi har tre temaområden: SRHR, Mat och markrättigheter samt Naturresurser, företag och mänskliga rättigheter. Genom vår verksamhet förändras och förbättras tusentals liv varje dag. Afrikagrupperna är en medlemsorganisation med lokalgrupper över hela Sverige. Tillsammans sprider vi information och bildar opinion för global rättvisa.

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53

Relaterat innehåll