Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: seminarium och vernissage med den zimbabwiske fotografen Tsvangirayi Mukwazhi 13 maj

Den mångfaldigt prisbelönte zimbabwiske fotojournalisten Tsvangirayi Mukwazhi besöker Sverige den 12-14 maj. Under besöket medverkar han i ett seminarium på ABF-huset och visar sina bilder på Just Africa.

Tsvangirayi Mukwazhi lever och arbetar i Zimbabwe, men reser över hela kontinenten som frilansare för bildbyrån Associated Press, AP. Han har tidigare arbetat som chefsfotograf på den senare bannlysta tidningen Daily News i Zimbabwe. Tsvangirayi Mukwazhi utsågs 2002 till Årets Afrikafotograf av CNN, och därefter har han fått flera prestigefyllda utmärkelser, av bland andra World Press Photo (2002) och Samväldet (2003).
 
Som fotojournalist i Zimbabwe, där den politiska situationen varit explosiv under många år, har han misshandlats och arresterats när han utövat sitt yrke. Under en period tvingades han i exil i Sydafrika.
 
- Jag älskar mitt arbete och någon måste berätta historien om Zimbabwe. Tyvärr måste denna någon befinna sig i frontlinjen och i sina bilder fånga brutaliteten, den auktoritära kraft som innesluter landet. Bara det faktum att du delar dina bilder med resten av världen kan göra att du uppfattas som en ’statens fiende’, säger han.

Ur programmet:
- Vart är Zimbabwe på väg? Seminarium på ABF-huset, fredag den 13 maj, kl 12.00-13.15. Drygt två år har gått sedan regering och opposition formaliserade den nya samlingsregeringen i Zimbabwe. Vad har man åstadkommit sedan dess? Hur ser situationen för press- och yttrandefriheten ut? Vartåt är utvecklingen i landet på väg? Medverkande: Den zimbabwiske fotojournalisten Tsvangirayi Mukwazhi.
Arrangörer: ABF och Reportrar utan gränser i samarbete med Afrikagrupperna.

- Vernissage för utställningen ”…någon måste berätta historien om Zimbabwe”, fredag den 13 maj, på Just Africa, kl 17-19.30 (press från 16-17), Södermalmstorg 4, Slussen. Utställningen pågår tom 16 maj.

För intervju med Tsvangirayi Mukwazhi och pressbilder, kontakta Åsa Eriksson, pressekreterare Afrikagrupperna, tel: 0735-939139, asa.eriksson@afrikagrupperna.se


Ämnen

Kategorier


Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar
för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.
Läs mer på www.afrikagrupperna.se

Afrikagrupperna ● Tegelviksgatan 40 ● 116 41 Stockholm ● Tel 08-442 70 60

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53