Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rättvis Vinhandel kommer till Uppsala!

I eftermiddag kl. 16.00 - 17.30 kommer kampanjen Rättvis Vinhandel 2011 att dela ut vykort och tala med kunder utanför Systembolagets butik i Triangeln i Malmö. Vi vill att lantarbetare och deras organisationer ska få inflytande på  Systembolagets arbete med sin etiska kod. Vykorten skickas sedan till CSR ansvariga Lena Rogeman på Systembolaget. Hon har redan tagit emot tusentals kort. 

Kampanjen Rättvis vinhandel 2011 vill uppmärksamma Systembolagets kunder på de dåliga arbets- och levnadsvillkoren på de vingårdar som producerar vin till svenska konsumenter. Vi kräver att berörda lantarbetare och deras fackföreningar ses som centrala aktörer i Systembolagets etiska arbete, något som inte sker idag. Systembolaget har valt att ansluta sig till en uppförandekod från den Europeiska organisationen BSCI som blivit hårt kritiserad för att endast bestå av vinstdrivande företag, utan insyn eller möjlighet till påverkan varken från allmänhet eller lantarbetarfack.

 Den 1 januari 2012 ska Systembolagets etiska uppförandekod träda i kraft, men levnads- och arbetsvillkoren på flera vingårdar i Chile, Sydafrika och Argentina har varit under all kritik i många år. Rapporter om villkoren för de som producerar vårt vin har börjat synas i svensk press de senaste åren, senast i artikeln ”På vinfälten tillåts inga klagomål” i Sydsvenskan den 26 september. 

För mer information, kontakta 
Maria Larsson, Uppsala Afrikagrupp, 0706716606.
Viktoria Olausson, pressekreterare Afrikagrupperna 0735-939 139 viktoria.olausson@afrikagrupperna.se 
För mer information om kampanjen: www.afrikagrupperna.se/raettvis-vinhandel-2011

 Med i kampanjen Rättvis Vinhandel 2011 är:
Afrikagrupperna, DFSA av SAC Syndikalisterna (personal på Systembolaget), Latinamerikagrupperna, den sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke (lantarbetare i Västra Kapprovinsen), ANAMURI (samorganisation för bl.a. lantarbetarfack i Chile), UST (föreningen för jordlösa lantarbetare i Mendoza, Argentina), Syndikalistiska ungdomsförbundet SUF Storstockholm och Handelsklubb 717 på Lagena Distribution.

Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.Läs mer på www.afrikagrupperna.se
Afrikagrupperna ● Tegelviksgatan 40 ● 116 41 Stockholm ● Tel 08-442 70 60

Ämnen

Kategorier

Regioner


Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.
Läs mer på www.afrikagrupperna.se

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53