Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sara Claasen, lantarbetare på sydafrikanska vinodlingar besöker Uppsala.

Föreläsning: Arbetsvillkor i vinindustrin och Systembolagets ansvar. Sara Claasen, lantarbetare i Sydafrika arbetar 11 timmar om dagen på en gård som levererar vin till Systembolaget. Den 13 mars möter du henne på Café Mumrik i Uppsala.

Tid: 13 mars, kl 19:00
Plats: Café Mumrik, Kungsgatan 61, Uppsala
Arrangörer: Uppsala Afrikagrupp, Uppsala Latinamerikagrupp och kampanjen Rättvis vinhandel.

Önskas en intervju med Sara, kontakta Afrikagrupperna.

Sara Claasen, ordförande för det sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke som framgångsrikt organiserar säsongsanställda kvinnor kommer till Uppsala. Hon berättar om sina arbetsvillkor, om kampanjen Rättvis Vinhandel samt om det fackliga arbetet i Sydafrika. Kampanjen i Sverige underlättar förhandlingar med arbetsgivare i Sydafrika.

Vin från Sydafrika är storsäljare i Sverige, men för många av de lantarbetare som arbetar i de ofta bedårande vackra vinlandskapen består vardagen av hårt slit till löner som inte går att leva på. Allra sämst villkor har säsongsanställda kvinnor och migrantarbetare. Situationen är densamma i Chile, Argentina och andra vinproducerande länder.

För mer information, kontakta
Uppsala Afrikagrupp, uppsala@afrikagrupperna.se
Viktoria Olausson, pressekreterare Afrikagrupperna 0735-939 139 viktoria.olausson@afrikagrupperna.se
Arrangörer: Kampanjen Rättvis vinhandel, som består av Afrikagrupperna, Dfsa-SAC, Latinamerikagrupperna, den sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke, den chilenska lantarbetarorganisationen Anamuri, den argentinska lantarbetarorganisationen UST, Handelsklubben på Lagena Distribution AB och SUF Storstockholm.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.
Läs mer på www.afrikagrupperna.se

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53