Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tonio Borg är olämplig som hälsokommissionär

Med anledning av nomineringen av EU:s nya hälsokommissionär Tonio Borg har Afrikagrupperna, RFSL, RFSU, Diakonia,Center for Reproductive Rights och Concord idag skrivit ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och EU-minister Birgitta Ohlsson.

Vi är djupt bekymrade över den svenska regeringens beslut att stödja nomineringen av Tonio Borg som EU:s nya hälsokommissionär. Vi anser att Tonio Borg är ytterst olämplig för denna post då han tydligt visat sig vara illojal mot EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, i synnerhet beträffande kvinnors och HBT- personers hälsa och rättigheter.

Som europeisk hälsokommissionär kommer Tonio Borg att ha fullt ansvar för EU-finansierade hälsoinsatser och strategier, inte bara inom unionen utan även när det gäller EU:s utvecklingssamarbete. Han kommer således att behöva hantera ett flertal frågor såsom en jämställd och jämlik tillgång till hälsovård och förebyggande hälsoinsatser. Inom dessa områden är sexuell och reproduktiv hälsa en central fråga, särskilt när det gäller unga personer och andra utsatta grupper såsom ensamstående föräldrar, HBT-personer och migranter.
Vi är ytterst tveksamma till att Tonio Borg som kommissionär kommer att vara opartisk i sitt uppdrag kring just dessa hälso- och rättighetsfrågor. Det är väldokumenterat hur Tonio Borg aktivt och systematiskt genomdrivit sina personliga åsikter även politiskt, i förhållande till detta. På Malta har hans åsikter ansetts vara av extrem karaktär.
Bland annat har Tonio Borg motverkat avkriminalisering av abort, motsatt sig införandet av laglig möjlighet att begära skilsmässa och drivit förslag om att införa reseförbud för gravida kvinnor så att de inte ska kunna genomföra en abort utomlands. Tonio Borg stödjer även det maltesiska lagförslaget om att kriminalisera spermie- och äggdonation via IVF till ensamstående och kvinnor i homosexuella förhållanden, samt belägga sådana förfaranden med upp till fem års fängelse.

EU är en av de största biståndsaktörerna i världen och en viktig politisk aktör för att stå upp för kvinnors och HBT-personers hälsa och rättigheter. Men EU:s gemensamma och enade röst för mänskliga rättigheter håller att på att försvagas på grund av bakåtsträvande reaktionära politiska aktörer från ett fåtal länder inom EU. EU:s röst behöver förstärkas och inte försvagas. Tonio Borg är heller inte en trovärdig representant för EU i globala utvecklingsfrågor där kvinnors, flickors och HBT-personers sexuella och reproduktiva rättigheter är avgörande för att minska fattigdomen, stärka demokratin, öka jämställdheten och skapa en hållbar och rättvis samhällsutveckling.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och EU-minister Birgitta Ohlsson - rösta nej till Tonio Borg i Europeiska rådet!

Hela brevet bifogas.

Ämnen

Kategorier


Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.
Läs mer på www.afrikagrupperna.se

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53