Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Namibisk forskare kritiskt till EU:s handelsavtal

Wallie Roux, som har arbetat med frågor kring internationell handel i tjugo år föreläser i Sverige 5-16 maj. Han deltar bland annat i ett lunchseminarium med riksdagsman Carl Schlyter och Emily Jones, Department of Politics and International Relations, Oxford University.

Förhandlingarna om handelsavtal mellan EU och länder i Afrika - EPA-avtalen - är inne i ett kritiskt skede. EU:s ambition är att breda EPA-avtal ska vara färdigförhandlade innan årets slut. Men i afrikanska länder finns en stor oro över vilka effekter avtalen kommer att få på ländernas ekonomi, lokala jordbruksproduktion och begynnande industrialisering, inte minst med bakgrund av den globala ekonomiska krisen. Namibia har nyligen, efter stor tvekan och viss reservation, skrivit på ett interimsavtal med EU men med reservation för vissa områden som man anser är kontroversiella och därför vill ha omförhandlade.

Wallie Roux arbetat med frågor om internationell handel, både som forskare och som förhandlare. Han har erfarenheter från bland annat COMESA, GATT/WTO, Lomé IV, SADC och tullunionen SACU, FAO ODI och OECD. Hans senaste forskning rör de aktuella nya och omstridda handelsavtalen mellan EU och före detta kolonier i Afrika, Karibien och Stilla havet, där han specialgranskar relationen mellan dessa EPA-avtal och det regionala SADC-området i södra Afrika.

För mer information kontakta Afrikagruppernas pressekreterare:

Viktoria Olausson, 0735-939139, 08-442 70 67
viktoria.olausson@afrikagrupperna.se

För mer info se www.afrikagrupperna.se

 

 

Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.
Läs mer på www.afrikagrupperna.se
Afrikagrupperna ● Tegelviksgatan 40 ● 116 41 Stockholm ● Tel 08-442 70 60

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53