Gå direkt till innehåll

Ämnen: Politik, allmänt

Uttalande: Afrikagrupperna om nya CSO strategin

Så kom då regeringens nya strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället som ska gälla 2025–2029 och även inkluderar en ny genomförandemodell för Sidas bistånd genom civilsamhällesorganisationer.

Tid för EU att anta en feministisk utrikespolitik

Tid för EU att anta en feministisk utrikespolitik

Sverige må ha övergivit den feministiska utrikespolitiken, men i EU kan den vara på frammarsch. Idag på den internationella kvinnodagen lanserar 16 organisationer inom CONCORD Sverige rapporten the Game Changer, riktad till europeiska beslutsfattare, om hur en feministisk utrikespolitik kan leda till förändring.

Foto: Michael Jaspan

Per Anger-pristagaren Sibusiso Zikode till Bokmässan i Göteborg och Stockholm

Förra årets Per Anger-pristagare Sibusiso Innocent Zikode kommer till Bokmässan i Göteborg och till Stockholm. Sibusiso arbetar för de fattigas rättigheter i Sydafrika, ett av världens mest ojämlika länder. Han kämpar för rätten till värdiga bostäder och tillgång till mark för samhällets mest marginaliserade medborgare

Regeringens politik bristfällig

Regeringens politik bristfällig

Världens fattiga får ta konsekvenserna av regeringens bristande förmåga att hantera konflikter mellan olika politiska mål. I stället för att gynna utveckling, riskerar beslut att motverka fattigdomsbekämpning. Nu måste regeringen göra ett förnyat åtagande för PGU och lägga ansvaret på högsta politiska nivå. Det säger organisationerna bakom Barometer 2014.

Bara en grön gubbe till regeringens politik

Det verkar vara mycket svårt för politikerna att agera så att beslutet om en samstämmig politik för global utveckling (PGU) uppfylls. Den 10 maj presenteras 2012 års Barometer som mäter trycket på Sveriges politik för global utveckling. I år fick politiken bara en enda grön gubbe bland flertalet röda och gula. Välkommen till ett lunchseminarium med en presentation av 2012 års PGU- Barometer.

Namibisk forskare kritiskt till EU:s handelsavtal

- EU-kommissionen anser att de flesta oenigheter runt handelsavtalet EPA har klarats ut och att flera afrikanska länder därmed kan skriva under ett interimsavtal. Men i själva verket återstår många fundamentala frågor som kommissionen inte är villiga att ta upp förrän ett större antal länder skrivit under, säger Wallie Roux, namibisk forskare på Sverigebesök.