Gå direkt till innehåll
Foto: Michael Jaspan
Foto: Michael Jaspan

Pressmeddelande -

Per Anger-pristagaren Sibusiso Zikode till Bokmässan i Göteborg och Stockholm

Förra årets Per Anger-pristagare Sibusiso Innocent Zikode kommer till Bokmässan i Göteborg och Stockholm. Sibusiso arbetar för de fattigas rättigheter i Sydafrika, ett av världens mest ojämlika länder. Han kämpar för rätten till värdiga bostäder och tillgång till mark för samhällets mest marginaliserade medborgare. Han sätter ljus på villkoren som råder för de som bor i skjul, ofta utan elektricitet och vatten, i Sydafrikas informella bosättningar.

S'bu leder de fattigas kamp genom rörelsen Abahlali baseMjondolo som han var med och grundade för 16 år sedan. Idag har rörelsen runt 82 000 medlemmar. Tillsammans driver de kampen mot korruption, orättvisa maktstrukturer och våld mot de mest utsatta, bland annat genom att driva rättsprocesser mot vräkningar och nå ut medialt. I sitt outtröttliga arbete har Zikode och aktivister inom rörelsen utsatts för hot och våldsamma attacker.

Genom åren har Abahlali baseMjondolos arbete förändrat mångas liv. Från rörelsen har ett flertal medlemmar mist sina liv för sitt engagemang, bara det senaste halvåret har fyra aktivister mördats. I augusti blev aktivisten Lindokuhle Mnguni från rörelsen mördad i sin bostad i Khenana i Sydafrika. 

S’bu kommer att delta på Bokmässan i Göteborg och finns tillgänglig för intervjuer från 23-25 september. Därefter kommer han att vara i Stockholm från den 26-27 september, för att bland annat träffa utrikesminister Ann Linde och kulturminister Jeanette Gustafsdotter, tillgänglig för intervjuer med fördel tisdagen den 27 september. 

Seminarium med Sibusiso i Göteborg:

Frukostseminarium - vad händer med svenskt bistånd?

Vad får ett minskat svenskt bistånd för konsekvenser för människor runtom i världen? Hur påverkar ett minskat internationellt samarbete världens gemensamma agenda för att bromsa klimatförändringarna, utrota fattigdomen och minska antalet konflikter? Hur ser Sveriges ansvar ut i detta?
Scen: Globala Torgets stora scen, H-hallen, plan 1 på Bokmässan
Länk till evenemanget på Facebook:
https://www.facebook.com/event...


Seminarium med Sibusiso i Stockholm:

Internationell Utblick: Sydafrika – mobilisering och framtidsutsikter
Ett år efter lokalvalen i Sydafrika. Vi får höra röster från sydafrikanska gäster på plats i Stockholm som delar med sig av sina erfarenheter kring att organisera marginaliserade grupper i Sydafrikas kåkstäder, och sina tankar kring den generella utvecklingen i landet.
Länk till evenemanget på Facebook:
Internationell Utblick: Sydafrika – mobilisering och framtidsutsikter - ABF Stockholm

Kontakt:
Anna Nordstrand, Kommunikationschef Afrikagrupperna
Mejl. anna.nordstrand@afrikagrupperna.se
Tel. +46 (073 718 40 53)

Ämnen

Kategorier


Afrikagrupperna är en ideell, partipolitisk och religiös obunden biståndsorganisation med en vision om en rättvis värld. Vi bedriver inget eget utvecklingsarbete utan samarbetar med partnerorganisationer i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Vi har tre temaområden: SRHR, Mat och markrättigheter samt Naturresurser, företag och mänskliga rättigheter. Genom vår verksamhet förändras och förbättras tusentals liv varje dag. Afrikagrupperna är en medlemsorganisation med lokalgrupper över hela Sverige. Tillsammans sprider vi information och bildar opinion för global rättvisa.

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53

Relaterat innehåll