Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sverige måste värna Västsahara i nya fiskeförhandlingar

Den svenska regeringen meddelade igår via landsbygdsminister Eskil Erlandsson att den tänker säga ja till att EU-kommissionen inleder förhandlingar om ett nytt fiskeavtal med Marocko. EU:s förra fiskeavtal med Marocko var oerhört kontroversiellt eftersom det inkluderade det ockuperade Västsaharas fiskevatten. Det avtalet bröt mot folkrätten eftersom västsaharierna varken blivit tillfrågade om avtalet eller fick del av vinsterna.

- I förhandlingarna om ett eventuellt nytt avtal med Marocko måste EU kräva att ockupationen av Västsahara upphör.  Hela den svenska Västsahararörelsen utgår från att Sverige står fast vid att ett nytt avtal inte inkluderar Västsaharas fiskevatten och att internationell rätt respekteras, säger Anna Nilsson, informationsansvarig Emmaus Sverige.

Västsahara är i strid med internationell rätt ockuperat av Marocko sedan 1975. Enligt FN och internationella domstolen i Haag har inte Marocko någon rätt till Västsahara.

- Om Västsaharas fiskevatten ingår i förhandlingarna så måste Sverige göra allt för att stoppa ett nytt avtal. Varken EU eller Marocko har rätt till Västsaharas fiskrika vatten enligt folkrätten, säger Jan Strömdahl, ordförande i Föreningen Västsahara.

Anna Nilsson, informationsansvarig Emmaus Sverige.
Jan Strömdahl, ordförande Föreningen Västsahara.
Gabi Björsson, kanslichef Afrikagrupperna. 

För mer information:
Anna Nilsson, informationsansvarig Emmaus Sverige i Västsaharafrågor. Tel: 0737-84 52 22.
Mail: anna.nilsson@emmausstockholm.se

Ämnen

Kategorier


Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.
Läs mer på www.afrikagrupperna.se

Kontakter

Sofia Wallgren

Sofia Wallgren

Presskontakt Kommunikation och pressansvarig +46 (0)72 076 74 00
Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76