Pressmeddelande -
Träffa La Vía Campesina i Sverige!
Brenda Nyaradzai Muronda och Christine Nabwami från Afrikagruppernas partnerorganisation La Vía Campesina (LVC), kommer till Sverige den 11–22 november för att delta på Mänskliga Rättighetsdagarna i Skellefteå och andra seminarier i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Brenda och Christine kommer att samtala om kvinnor- och bönders rättigheter, klimatkrisen, vad som krävs för att säkerställa en rättvis omställning av livsmedelssystemet och hur vi kan skydda biologisk mångfald i afrikanska länder.
Christine Nabwami anländer till Sverige efter att ha deltagit i COP16 (FN:s konferens om biologisk mångfald) i Colombia. Tillsammans med andra röster från LVC lyfte hon vikten av gräsrotsrörelser och civilsamhället i klimatförhandlingarna. De krävde ett stopp för falska klimatlösningar och efterlyste åtgärder för matsuveränitet, ett stopp för fossilutvinning samt konkreta åtaganden för klimaträttvisa.
På besök i Göteborg, Uppsala och Stockholm:
Göteborg - 18 november
LVC deltar i ett seminarium som djupdyker i orättvisa livsmedelssystem och utforskar kritiska problem i Uganda, Demokratiska Republiken Kongo, Sydafrika och Zimbabwe.
Facebookevent: https://fb.me/e/7rMjutIzs
Uppsala - 20 november
LVC deltar i ett seminarium tillsammans med studentföreningen Uppsala Peace and Development (UPaD) vid Uppsala universitet. De kommer att diskutera hur en ”rättvis omställning” kan se ut – där vi går från industri- och vinstdrivet jordbruk till system som sätter miljö, social rättvisa och lokalt självbestämmande i fokus.
Facebookevent: https://fb.me/e/4CraakkCw
Stockholm - 21 november
LVC deltar i ett seminarium hos Reformaten i Stockholm, där de kommer att utforska vikten av maträttigheter, särskilt i kontexten av klimatåtgärder. I samarbete med Reformaten kommer Afrikagrupperna att vara värdar för The People’s Food COP i Stockholm, med fokus på hållbara matsystem och rättvis tillgång till mat.
Länk till event: https://afrikagrupperna.se/var...
Under sin tid i Sverige kommer Brenda och Christine att lyfta vikten av att sätta klimaträttvisa för det globala syd i fokus. LVC var medarrangörer till African People’s Counter-COP i oktober där de kritiserade det nuvarande COP-systemet och påpekade att afrikanska länder, som står för mindre än 4% av de globala växthusgasutsläppen, är bland de mest drabbade av klimatförändringarna. Särskilt kvinnor lider under svåra omständigheter, då de ofta bär huvudansvaret för mat, vatten, energi och omsorg i hemmet.
Trots att mat är en grundläggande mänsklig rättighet lider över 735 miljoner människor av hunger och undernäring. Kommersiellt jordbruk är en huvudorsak till miljöförstöring och förlust av biologisk mångfald, och står för cirka en tredjedel av de globala växthusgasutsläppen. Det är avgörande att genomföra en rättvis omställning till hållbara livsmedelssystem, med fokus på lokal produktion och agroekologi. För att uppnå detta krävs internationella skydd, som de som anges i FN:sdeklaration om "Rights of Peasants and Other People Working in Rural Areas", samt markreformer för att skydda kvinnor, ursprungsbefolkningar och lokala samhällen.
Om La Vía Campesina:
La Vía Campesina är en rörelse bestående av 182 organisationer i 81 länder, där 200 miljoner av medlemmarna är jordbrukare. LVC förespråkar ett hållbart jordbruk och genomför kampanjer för att försvara böndernas rätt till utsäde, stoppa våldet mot kvinnor och främja jordbruksreformer. LVC arbetar även för att främja och skydda jordbrukares och ursprungsbefolkningars rättigheter.
För mer info och kontakt med LVC:
Gloria Jimwaga, Policyrådgivare, Afrikagrupperna,
Tel: 072 076 74 06
E-post: gloria.jimwaga@afrikagrupperna.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Afrikagrupperna är en ideell, partipolitisk och religiös obunden biståndsorganisation med en vision om en rättvis värld. Vi bedriver inget eget utvecklingsarbete utan samarbetar med partnerorganisationer i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Vi har tre temaområden: SRHR, Mat och markrättigheter samt Naturresurser, företag och mänskliga rättigheter. Genom vår verksamhet förändras och förbättras tusentals liv varje dag. Afrikagrupperna är en medlemsorganisation med lokalgrupper över hela Sverige. Tillsammans sprider vi information och bildar opinion för global rättvisa.