Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Visa allvar med den feministiska utrikespolitiken!

Vapenexport, åtstramningar inom migrations- och flyktingpolitiken och avräkningar på biståndet. På flera områden fortsätter Sveriges regering att föra en politik som drabbar flickor och kvinnor särskilt hårt. Det går stick i stäv med ambitionen hos en feministisk regering och med den feministiska utrikespolitik som lanserades hösten 2014, visar en rapport från CONCORD Sverige.

I rapporten, Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?, analyserar tolv organisationer huruvida regeringen agerat i linje med den feministiska utrikespolitiken när den fattat beslut i ett antal utrikespolitiska frågor på senare tid. Genomgången visar att den feministiska ambitionen hunnit göra avtryck på en del områden, samtidigt som jämställdhetsperspektivet saknas i flera viktiga beslut och förslag.

Ett tydligt exempel är de förslag på åtstramade regler för anhöriginvandring och familjeåterförening som regeringen annonserade i november 2015. Om förslagen verkställs får de mycket allvarliga konsekvenser för kvinnor och flickor, som förlorar den trygga resväg som anhöriginvandring medför och istället tvingas ut på flykt eller måste stanna kvar i krigets Syrien.

”Vi välkomnar Sveriges ambition att bedriva en feministisk utrikespolitik. Men regeringen riskerar att få ett trovärdighetsproblem när den gång på gång fattar beslut som får särskilt svåra konsekvenser för kvinnor, flickor och hbtqi-personer. Regeringen måste se över den politik som står i konflikt med målsättningarna i den feministiska utrikespolitiken, säger Jessica Poh-Janrell, policysamordnare för jämställdhet på CONCORD Sverige.

Inom freds- och säkerhetspolitiken är det feministiska perspektivet tydligt, åtminstone inom vissa delar. Regeringen har bland annat ökat dialogen med kvinnorättsaktivister i konfliktområden och lagt fram en strategi för Syrien med tydligt jämställdhetsperspektiv. Samtidigt tillåts Sverige under nuvarande regler exportera krigsmateriel till stater som begår allvarliga kränkningar av kvinnors rättigheter. Besked om nya regler för krigsmaterielexport ska läggas fram under det kommande året.

”Det behövs nya regler som stoppar exporten av vapen och annan militär utrustning till kvinnoförtryckande regimer. Även det är en viktig trovärdighetsfråga för den feministiska utrikespolitiken”, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

Om rapporten

Rapporten Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik? går igenom politiska beslut inom utrikespolitiken, som normalt sett omfattas av utvecklings-, freds- och säkerhets-, samt handelspolitiken. Dessutom görs en genomgång av migrations- och flyktingpolitiken samt miljö- och klimatpolitiken eftersom beslut på dessa områden får stora konsekvenser för människor utanför Sveriges gränser. Även utrikesminister Margot Wallström anser att dessa områden är starkt relaterade till utrikespolitiken. Bakom rapporten står CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp. Ladda ner rapporten här.

Om CONCORD

CONCORD Sverige är en plattform för över 50 civilsamhällesorganisationer. CONCORDs uppdrag är att bedriva informations- och påverkansarbete om EU:s utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik, med fokus på minskad fattigdom.

Ämnen

Kategorier


Afrikagrupperna är en ideell, partipolitisk och religiös obunden biståndsorganisation med en vision om en rättvis värld. Vi bedriver inget eget utvecklingsarbete utan samarbetar med partnerorganisationer i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Vi har tre temaområden: SRHR, Mat och markrättigheter samt Naturresurser, företag och mänskliga rättigheter. Genom vår verksamhet förändras och förbättras tusentals liv varje dag. Afrikagrupperna är en medlemsorganisation med lokalgrupper över hela Sverige. Tillsammans sprider vi information och bildar opinion för global rättvisa.

Kontakter

Louise Lindfors

Louise Lindfors

Presskontakt Generalsekreterare (endast vid brådskande ärenden) +46 (0)73-941 79 76
Anna Nordstrand

Anna Nordstrand

Presskontakt Tf. Kommunikation och insamlingschef 073 718 40 53