Gå direkt till innehåll

Ämnen: Ekonomi, finans

Fler ställer sig bakom kampanj för schyssta pensionsinvesteringar

Fler ställer sig bakom kampanj för schyssta pensionsinvesteringar

Riksdagen måste ändra reglerna för AP-fondernas investeringar så att de görs med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Det kräver kampanjen #schysstapensioner som idag lanserar en ny kampanjsida och ett mejlinitiativ för att sätta press på riksdagen. I samband med lanseringen ställer sig också Afrikagrupperna, Forum Syd och Världsnaturfonden WWF bakom kampanjen.

EU tar historiskt tag mot korruptionen – men otillräckligt för att stoppa skatteflykt

EU tar historiskt tag mot korruptionen – men otillräckligt för att stoppa skatteflykt

Efter nästan ett års förhandlingar har EU enats om en banbrytande lagstiftning mot korruption. Samtidigt har unionen missat en chans att stoppa företags skatteflykt – som är ett stort hinder för utveckling i fattiga länder. Detta menar Afrikagrupperna och de andra organisationerna bakom kampanjen Finn Skatten mot skatte- och kapitalflykt.

Ny kritik mot Swedfund uppmärksammas i Sveriges Radio

Kritiken mot Swedfunds satsning i företaget Addax bioenergiprojekt i Sierra Leone har återkommit efter en fördjupad granskning av Swedwatch. Afrikagrupperna, Forum Syd och Kooperation utan Gränser har tidigare fått kritik av Addax för rapporten Race for Land som tar upp projektet som problematiskt exempel.

Stoppa biståndsmedel till skatteparadis

Idag är det möjligt för Swedfund och andra nordiska investeringsfonder som ska gynna utveckling och fattigdomsbekämpning att investera i fonder som använder skatteparadis. Det är inte syftet med biståndspengar. Idag skriver Afrikagrupperna med flera nordiska organisationer till biståndsministrar och kräver stramare regler.

Inbjudan panel: EPAförhandlingarna - räcker tio år?

På torsdag firar förhandlingarna om ekonomiska partnerskapsavtal, EPA, 10 år. Afrikagrupperna och sex andra organisationer uppmärksammar detta med en paneldebatt i Bryssel. Deltar gör Remco Vahl (kommissionen, DG handel), Obadiah Mailafia från ACPsekretariatet och representanter för civilsamhället i EU och Afrika.

Skicka Reinfeldt på skattjakt!

18 svenska organisationer går i en gemensam kampanj på jakt efter skatten som försvinner från utvecklingsländer. Hjälp till genom att mejla Reinfeldt på www.finnskatten.nu Den 31 maj ska EU-rådet fatta ett beslut som har stor betydelse för att bekämpa kapitalflykt. I Idag uppgår kapitalflykten från utvecklingsländer till tio gånger det samlade globala biståndet varje år.

EU hotar tredje världen i handelsfrågor

EUkommissionen har nu bestämt att de länder som inte har påbörjat en ratificeringsprocess av EPA-avtalen kommer förlora marknadstillträdet till EU den förste januari 2014. Imorgon träffar tio representanter för Afrikagrupperna, medlemmar, styrelse och kansli svenska EU-parlamentariker i Bryssel för att lämna över krav på utvecklingsvänliga handelsavtal.

Namibia under press på internationella EPA-dagen

Idag är internationella EPA-dagen som markerar 7-årsdagen för förhandlingarna om ekonomiska partnerskapsavtal, EPA-avtal, mellan EU och många av världens fattigaste länder. Sedan 2004 kallas denna dag "Stoppa EPA-dagen", i protest mot EU:s förhandlingstaktik. Afrikagrupperna har samlat in tusentals namnunderskrifter på våra krav, och reser på söndag mot Bryssel för att lämna över listan.

EU pressar Namibia till handelsavtal

Ett tiotal europeiska organisationer, däribland Afrikagrupperna, skriver idag till EU:s handelskommissionär Karel de Gucht att EU måste sluta pressa Namibias regering till att skriva på ett handelsavtal som Namibia inte vill ha. EU:s utlovade förändringar i avtalstexten finns inte med i det slutgiltiga utkastet till ett ekonomiskt partnerskapsavtal.

Namibisk forskare kritiskt till EU:s handelsavtal

- EU-kommissionen anser att de flesta oenigheter runt handelsavtalet EPA har klarats ut och att flera afrikanska länder därmed kan skriva under ett interimsavtal. Men i själva verket återstår många fundamentala frågor som kommissionen inte är villiga att ta upp förrän ett större antal länder skrivit under, säger Wallie Roux, namibisk forskare på Sverigebesök.

Jakten på resurser orsak till Kongokonflikten

Ulrika Blom Mondlane från Norska Flyktinghjälpen, vanligtvis placerad i Goma, kommer till Göteborg och berättar det senaste om situationen i Kongo och orsakerna bakom stridigheterna.